Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv                              - Guldborgsund kommune

 
Forsiden
Arkivalier
Støvmiderne
Efterlysning
Arkivnyt
 
 
Intern
Medlemsliste
 

Arkivnyt 2014


Foto: Niels Nordby Christensen
Tirsdag den 25. november 2014
Udgivelsen af Historiske Beretninger nr. 8 blev fejret på arkivet med champagne og kransekage for medarbejdere og særligt indbudte, som havde bidraget med artikler til hæftet.

< Erik Petersen introducerede skriftet i en kort tale og takkede bidragsyderne, inden han omdelte et eksemplar til de tilstedeværende.

 

Lørdag den 8. november 2014
En tretrinsraket gik i luften på Arkivernes Dag. Erik Petersen viste lysbilleder fra det gamle Sakskøbing, Rolf Renner viste lommeure og reparationsteknikker og Lise Autxen fortalte i tekst og billeder om søstrene Agnes og Rasmine Rasmussens anbringelse på Saxenhøj.

> Rolf Renner havde en meget flot udstilling af ure og urmagerværkstøj samt en udførlig liste over lokale urmagere tilbage fra 1780'erne. Han værdisatte og daterede 60-70 ure, som de 30-40 besøgende havde medbragt


Foto: Lisbeth May Christensen

 


Foto: Niels Nordby Christensen
Lørdag og søndag den 20-21. september 2014
For første gang deltog arkivet i Sydhavsøernes Frugtfestival, hvor vi blandt de mange udstillere og boder fik tildelt en central placering lige over for rådhuset.

< Arkivets telt i læ af Katrines gavl med plancher vedr. æblets historie og en oversigt over lokale frugtplantagers ejerforhold og placering i fortid og nutid. Sidstnævnte blev i løbet af weekenden suppleret med mange oplysninger fra de besøgende. Som blikfang tjente den trefløjede stander med historiske billeder fra Sakskøbing og omegn.

 

Onsdag den 17. september 2014
Ved en højtidelighed hos Katrine i Bøger og Papir udgav Forskergruppen Støvmiderne et 77 siders skrift i anledning af Sakskøbing Avis 100 års fødselsdag. Det indeholder skiftende tiders annoncer, som i dag dels er interessante mht. priserne, dels giver anledning til en del munterhed.

> De tre støvmideredaktører Bent Jensen, Erik Petersen og Lise Autzen samt Sakskøbing Avis´ nuværende redaktør, Kim Hansen.


Foto: Lisbeth May Christensen

 


Foto: Niels Nordby Christensen
Mandag den 15. september 2014
Årets arkivtur startede i Lekkendeskoven, hvor Balle-Lars blev halshugget oktober 1860. Lokalhistoriker Kai Christiansen fortalte, så hårene rejste sig. Noget af historien kendte vi fra ekskursionen til Præstø i 2009, hvor Kai fortalte om Lars' ophold i den lokale arrest.
Knapt så dramatisk var næste stop i Udby, Grundtvigs fødehjem med mindestuerne
, hvor Dorrit Røtting gav os en levende beretning om familien Grundtvig.

< Arkivformand Lise Autzens veltilrettelagte tur sluttede på borgterrænet i Vordingborg, hvor de seneste 10-15 års arkæologiske udgravninger har resulteret i omfattende nyfortolkninger vedr. anlæggets omfang og betydning

 

Torsdag den 21. august 2014
Arkivets ældste medarbejder, fhv. murer Johan Jørgensen, blev fejret på 90-årsdagen af familie, arkivkolleger og venner ved en reception, hvor mere end et halvt hundrede gratulanter var mødt op. I stedet for fødselsdagsgaver havde Johan ønsket sig kontanter, som alle blev lagt i en mælkejunge og et ikke ubetydeligt beløb blev derpå sendt til SOS Børnebyerne.

> Johan er den eneste af de nuværende frivillige medarbejdere, der har været med fra starten i 1978, da arkivet blev stiftet af en række interesserede borgere fra by og omegn.


Foto: Niels Nordby Christensen
 

 

Årg. 2016
Årg. 2015
Årg. 2014
Årg. 2013
Årg. 2012
Årg. 2011
Årg. 2010
Årg. 2009
Årg. 2008
 
 
 
 
Medlemsliste

 

 

 

Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv 
Juniorsgade 35, 4990 Sakskøbing
Telefon 54 70 56 04
post@saxarkiv.dk
Åbningstid: Torsdage kl. 15-18
- eller efter aftale
Lise Autzen, arkivformand
Ulla Petersen, arkivleder
Niels Nordby Christensen
webmaster@saxarkiv.dk
Copyright © 2008-2019 
All rights reserved